Acasa | Inscrie-te pe medik.ro

Acasa
Info Medical
Educatie medicala
Oncologie (11)
ORL (5)
Pediatrie (11)Info util

Ministerul ne face cadou un Registru al Donatorilor de Celule Stem  
Nota:      (0)  Nr total voturi: (0)

    Un Registru National al Donatorilor de Celule Stem pentru romani! Asa a promis Ministerul Sanatatii pentru a oferi pacientilor cu boli hematologice care nu au rude donatori sanse mai mari de a beneficia de transplant de celule stem, informeaza agentia de presa NewsIn.

    "In Romania, sansele de a gasi un donator compatibil pentru pacientii diagnosticati cu boli hematologice maligne, cu evolutie severa, care nu pot face autotransplant si care nu au nici donator inrudit, sunt destul de scazute. Procentul acestor pacienti reprezinta aproximativ 7-10% din totalul pacientilor care au nevoie de aceasta procedura," se precizeaza in proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii.

    Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va functiona la Bucuresti si va urmari coordonarea activitatii de donare de celule stem hematopoietice, crearea si gestionarea unei baze de date pe teritoriul Romaniei privind persoanele fizice care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem.

    Activitatea Registrului se va realiza la nivel teritorial prin trei Centre de Transplant de Celule Stem si opt Centre de Recrutare si Testare Primara.

    Centrele de Recrutare si Testare Primara se vor organiza in Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures si Timisoara. Centrele de Transplant de Celule Stem se vor infiinta in Bucuresti, Timisoara si Targu Mures.

    Registrul va avea 40 de angajati si un Consiliu stiintific, format din personalitati recunoscute in domeniul activitatii de donare si transplant de celule stem hematopoetice.

    Conform proiectului de act normativ, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii.

    "Avand in vedere diferenta de costuri, 40.000 euro in Romania fata de 150.000 euro in strainatate, existenta acestei institutii ar duce in scurt timp la realizarea unor economii semnificative prin efectuarea unui numar mult mai mare de proceduri in Romania si scaderea numarului de proceduri necesare a se efectua in strainatate", se specifica in proiectul Ministerului Sanatatii.

    Potrivit actului normativ, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va fi o institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii, cu sediul in Bucuresti, str. Constantin Caracas nr. 2-8, Sector 1.

 

    Autor: Alexandra Irimiea


Info utilArhiva

    Pagina 1 din 27  2 3 4 5 6 7   ››  

Fondurile pentru Sanatate au fost suplimentate in urma rectificarii bugetului de stat pe 2012
Intalnirea anuala a AMR din Franta
Parteneriat Farmexpert-Kwizda Pharma
Numarul strainilor care se trateaza in clinicile din Romania
Preturi mai mari pentru medicamentele nou lansate
Quisser Pharma aduce 3 produse noi in Romania
Philips vinde echipamente medicale
FDA a amanat aprobarea Cervarix pentru piata americana
Farmacistii ameninta cu imposibilitatea livrarii de medicamente compensate
Relansarea Gerovital
Un cal troian in lupta cu cancerul!
Ministerul ne face cadou un Registru al Donatorilor de Celule Stem
Disputa pe acordarea de bonusuri pentru medici
Prima Academie HIV/SIDA si de Boli Infectioase din Europa, inaugurata la Bucuresti
Unul din 25 de decese este provocat de consumul de alcool
acasa :: forum :: inscrie-te pe medik.ro